Å reise på ferie < BACK

Det er naturlig at du kanskje føler deg litt engstelig når du skal reise på ferie for første gang etter operasjonen. Begynn med korte turer hjemmefra for å bygge opp selvtilliten. Det er best å avklare med kirurgen eller fastlegen før du bestiller ferien din så du er sikker på at det er i orden. Husk på at du må ha medisinsk samtykke til å reise hvis du har vært på sykehus i løpet av de siste 6 månedene. Det beste rådet for å reise er å planlegge på forhånd:

  • Skriv en liste over utstyret du er nødt til å ha med deg.
  • Gå igjennom din daglige rutine for å minne deg selv på nøyaktig det du bruker.
  • Regn ut hvor mange poser du vanligvis vil bruke i det antallet dager du skal være borte, og så multipliserer du dette med 2, med noen ekstra i tillegg. Endringen i klima og omgivelser kan innebære at du trenger å skifte pose oftere.
  • Det kan være nyttig å ta med seg forskjellige posestørrelser for forskjellige aktiviteter, for eksempel poser med stor kapasitet til lange flyreiser og mindre poser til svømming. Spør stomisykepleieren om råd.
  • Ha mesteparten av utstyret i håndbagasjen hvis mulig, men ha litt utstyr i kofferten som sjekkes inn også.
  • Ta kontakt med det forsikringsselskapet som har reiseforsikringen din for å være sikker på at du har tilstrekkelig forsikringsdekning.
  • Få fatt i kontaktopplysningene til en stomisykepleier på det stedet som du skal bo på.
  • Lag små reisesett som inneholder det du trenger til et poseskift.
Reiseforsikring More info

Før forsikringsselskapet garanterer deg dekning, må du kanskje fylle ut et spørreskjema om helsetilstanden din eller snakke med en medisinsk rådgiver. Du må fortelle åpent om hele din medisinske historie, operasjoner du har gjennomgått og tilstander og sykdommer som du har. Spør litt rundt hos selskapene — pasientorganisasjonene vet sikkert om de beste forsikringsselskapene for deg. Hvis du reiser i Europa, skal du passe på at du har et nytt Europeisk helsetrygdkort som dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som landets statsborgere.

Det er HELFO som utsteder kortet i Norge, og du kan få fatt i kortet her: https://helsenorge.no/turist-i-utlandet/europeisk-helsetrygdkort

Tips for flyreiser More info

- Pakk sakser i innsjekket bagasje
- Bestill et midtgangssete for enkel tilgang til toalettet
- Unngå krydret/fettholdig mat eller kullsyreholdig drikkevarer som kan gi deg luft i magen
- Få tak i en legeerklæring som beskriver tilstanden din på flere språk.

Mat og drikkeMore info
- Vær forsiktig med drikkevannet i noen land
- Bruk vann fra flasker eller kokt vann, også når du pusser tenner og vasker stomien
- Unngå mat som har stått lenge fremme
- Ikke bruk isbiter i drikkevarene
- Vask salater og frukt i vann fra flasker før du spiser dem
FordøyelsesbesværMore info
En endring i klima, vann og mat kan gi urolig mage, så vær forberedt på det. Som er forholdsregel for diaré, råder vi deg til å ta med følgende: Loperamid (Imodium) som reduserer aktiviteten i tarmen, poser med re-hydreringspulver (Gem fra Takeda) som løses lett opp i vann for å erstatte salttapet i kroppen og reduserer risikoen for dehydrering. Disse midlene er tilgjengelige på resept eller som reseptfrie medikamenter på apotek eller i dagligvareforretninger. Du må alltid lese bruksanvisningene svært nøye. Hvis symptomene ikke forsvinner i løpet av 24 timer skal du oppsøke lege.
VæskeMore info
Drikk rikelig med væske. I varme og fuktige land svetter vi mye mer og blir nødt til å erstatte tapt kroppsvæske. Pass på at du har mange drikkepauser, og du skal alltid ha med deg en ekstra vannflaske. Isotoniske sportsdrikker som Lucozade Sport eller tilsvarende er utmerket i kampen mot dehydrering. Vent til kullsyren er forsvunnet for å redusere luft i magen.
Hvis du merker tegn på dehydrering — som tørste, hodepine, svakhet, små mengder med konsentrert urin med sterk farge eller ørhet i hodet — kan du lage en oppløsning som du kan drikke for å bli rehydrert:
- 6 strøkne teskjeer med sukker
- 1 strøken teskje med salt
- Halv teskje med natriumbikarbonat (natron)
- Blandes med 1 liter vann fra springen (fra flaske hvis du er i utlandet)
- Smaken blir bedre hvis du tilsetter litt fruktjuice eller honning

Denne oppløsningen bør drikkes i løpet av 24 timer.

Oppsøk lege hvis symptomene vedvarer.

Husk også på at for mye alkohol øker dehydreringen — ikke overdriv!
Oppbevaring av utstyr More info

Hvis du er på ferie i et varmt klima, skal du passe på at stomiposene ikke blir for varme. Det er smart å oppbevare utstyret i en kjølebag og velge den kaldeste delen av der du bor.

Svømming More info

Svømming vil ikke påvirke klebeevnen til posen, det kan faktisk gjøre kleberen mer klebrig, og dermed blir det flere kleberrester når du tar posen av. La det tørke ordentlig først slik at kleberen blir normal igjen. Du kan velge en mindre pose når du skal bade eller sole deg. Husk å dekke til posen i solen siden plast intensiverer varmen.

Badetøy ved ColostomiMore info
Hvordan det blir med korte badebukser eller bikini er avhengig av hvor stomien din er plassert.
Tips for badetøy til kvinner
- Et godt fôr eller et dobbelt lag av stoff vil gi støtte til magen din og være med på å skjule posen.
- Velg badetøy med friske farger og/eller et dristig mønster som vil skjule eventuelle buler
- Hvis du bruker bikini, vil en bukse med høyt liv kanskje skjule stomien din. Du kan også bruke en tankinitopp (sid topp, som en vest) sammen med bikinibukser
- Bruk en sarong når du er på stranden eller ved svømmebassenget. Det er enkelt å ta den av når du har lyst på en dukkert
Tips for badetøy til menn
- Hvis du synes det er OK å gå med Speedos – flotte greier!
- Bermudashorts er et godt valg da de kan trekkes opp over stomien og vanligvis sitter løst.
- Velg bermudashorts med et netting-for som vil være med på å gi støtte til stomien din.
Brosjyren "På Reise" More info

Ta en titt på vår digitale brosjyre om ferieråd for stomiopererte— "På reise."Bare klikk på bildet til høyre.