Før Operasjonen ileostomy

“Få greie på mest mulig om ileostomien din”

Jeg syntes det var nyttig å gjøre noen undersøkelser før operasjonen. På den måten kan man få vite nøyaktig hva man bør spørre om, og man føler seg litt mer forberedt på det som skal komme. Her er noen av de vanligste spørsmålene som du kanskje vil ha svar på.

Hva er en Ileostomi?More info
En ileostomi er en kirurgisk åpning som blir dannet ved føre en ende eller en bøyle (sløyfe) av tynntarmen (ileum) frem til overflaten av huden for å etablere en stomi (åpning).
Hvorfor skal jeg ha en stomi? More info

Tarmen din må ledes vekk fra den vanlige veien den tar. Det kan være mange ulike årsaker til dette, og kirurgen eller stomisykepleieren vil forklare deg dette. En ileostomi kan være permanent eller midlertidig.

Hvordan er operasjonen? More info

Enten du skal ha en endestomi eller en bøylestomi, vil en del av tynntarmen din bli fremlagt til overflaten av magen for å danne en stomi. Dette innebærer at alt tarminnhold og luft automatisk vil føres ut av kroppen, gjennom stomien og inn i en stomipose.

Ende-ileostomi
Denne blir vanligvis etablert når en del av tykktarmen (colon) blir fjernet og tynntarmen blir fremlagt til overflaten av magen for å danne en stomi.

Bøyle-ileostomi
Denne blir vanligvis etablert for å beskytte en kirurgisk sammensying av tarmen. Dette skjer vanligvis for å at tykktarmen skal få ro til å tilheles etter at en del av denne er blitt fjernet på grunn av sykdom eller fordi den har vært obstruert. Bøyle-ileostomien etableres ved at en bøyle av tynntarmen blir fremlagt til overflaten av magen for å danne en stomi.

Øverste figur: Ende-ileoostomi
Nederste figur: Bøyle-ileostomi
Tykktarmen 1 Ileostomi 2 Rectum 3 Anus 4 Stomi 5

Hvor skal stomien være? More info

Før operasjonen vil stomisykepleieren vanligvis markere hvor stomien skal være som en rettledning for kirurgen. En ileostomi blir oftest lagt på høyre side av magen, men noen ganger kan den også legges på venstre side. Den må være på en del av magen din som er godt synlig for deg og ikke inne i hudfolder når du sitter eller står.

Hvordan vil den se ut? More info

Stomien din vil være omtrent som innsiden av munnen, og den vil være myk å ta på. Den vil være rød og fuktig. Stomien kan stikke noen centimeter ut.

Vil det gjøre vondt?More info
Det er ingen følelse i stomien, og den er ikke smertefull. Den er sannsynligvis hoven til å begynne med, og det tar noen uker før størrelsen reduseres. Det vil være små sting rundt kanten av stomien, men de blir vanligvis oppløst og forsvinner.