Pleie av huden din < BACK

 
Endringer i avføringenMore info
Det er mange grunner til den normale avføringen fra stomien din kan endres:
Endringer i legemiddelinntak, f.eks. antibiotika og kjemoterapi
Endringer i kosthold
Angst
Gastroenteritt 
Hvis avføringen blir løs eller vandig, øker det sjansen for at den vil lekke inn under kleberen og forårsake sår hud. Hvis du opplever endring av konsistensen på avføringen, skal du snakke med stomisykepleieren din som ville kunne gi deg gode råd.
Midlertidige stomier eller bøylestomierMore info
Takket være fremskritt innen kirurgiske inngrep etableres det nå færre langtidsstomier. For å gjøre reverseringen av stomier enklere, blir en bøyle (sløyfe) av tarmen fremlagt til overflaten av magen og nesten avskåret slik at stomien har to åpninger — selv om du sannsynligvis bare kan se én av dem. Dette kan øke risikoen for tilbaketrekking av stomien der den kommer i nivå med huden, i stedet for en trakt som ligger i nivå over huden. Dette er et vanligere problem med midlertidige stomier og en av årsakene til lekkasje. Stomisykepleieren din vil gi deg råd om hvordan dette kan behandles.
Pass på at den passer More info

Pass på at posen din passer akkurat rundt stomien. Hvis malen din er for stor, vil det bety at huden rundt poseåpningen blir eksponert og at avføring kan samle seg der og forårsake sårhet. Du bær ofte kontrollere at malen din er korrekt da det er vanlig at stomier endrer størrelse over tid.

Bruk ikke såper og kremer More info

Bruk kun varmt vann til å rengjøre rundt stomien. Såper og rensemidler kan være for basiske og forårsake irritasjon. Unngå bruk av fuktighetsmidler og kremer på huden rundt stomien da dette kan forhindre at kleberen setter seg ordentlig fast til huden.

Bruk produkter som hindrer lekkasjer More info

Salts har en rekke produkter som spesielt utviklet for å forhindre eller redusere lekkasjer, fra SecuPlast® Hydro plateforlenger til revolusjonerende Dermacol®.

Brosjyren "Pleie av huden din" More info

Ta en titt på vår digitale brosjyre om hudpleie for stomiopererte — "Pleie av huden din."Bare klikk på bildet til høyre.