Å leve med et brokk (hernie) < Back

 
Slik tilpasser du livet ditt med et parastomalt brokkMore info
Hvis du har fått et parastomalt brokk, har du sikkert mange spørsmål du gjerne vil ha svar på. Hva er det? Hva har forårsaket det? Hvorfor skjedde det med meg?
Vi vil forsøke å besvare de vanligste spørsmålene som vi hører fra stomiopererte med brokk.
Vi vil også vise deg at med riktig valg av produkter og en fornuftig livsstil så behøver ikke et brokk være et hinder for at du kan leve nøyaktig slik du ønsker det.
Hva er et parastomalt brokk? More info

Under operasjonen for å legge ut en stomi, lager kirurgen et innsnitt i musklene i magen.
Dette svekker musklene i området rundt stomien, og det innebærer at en del av tarmen noen ganger kan trykkes gjennom muskelen og danne en ubehagelig bule under huden, et såkalt parastomalt brokk.
Det finnes ingen klar eller enkeltstående årsak til et parastomalt brokk, selv om eldre menn og personer som er overvektige ser ut til å ha større risiko.

Hvordan vil brokket påvirke deg? More info

Det kan kanskje være en trøst å vite at dersom du får et parastomalt brokk, så er du ikke den eneste. Forskning viser at opptil 50 % av stomiopererte utvikler et brokk etter operasjonen.
I den første tiden er det vanlig at man føler seg ulykkelig, at det er ubehagelig og at man er usikker. Men det er et faktum at mange av de som utvikler et brokk fortsetter å leve et godt liv, forteller deg at det behøver ikke å være et stort problem.
Stomisykepleieren din kan hjelpe deg med de følelsesmessige problemene omkring hvordan du skal takle brokket. Husk på at du ikke behøver å lide i stillhet!

Noen måter å forhindre et parastomalt brokk påMore info
Selv om du ikke har utviklet et parastomalt brokk etter operasjonen, er det fremdeles en sjanse for at det kan utvikle seg i tiden som ligger foran deg.
Men det er et faktum at mange av de som utvikler et brokk fortsetter å leve et godt liv, forteller deg at det behøver ikke å være et stort problem.
De gode nyhetene er at du kan redusere risikoen ved å ta noen mageøvelser – spør stomisykepleieren din, så får du noen gode råd. Senere, når du er klar for det, kan begynne å gå korte turer eller svømme. Øk lengde og intensitet etter hvert som du blir sterkere.
Husk på at du alltid bør rådføre deg med stomisykepleieren din før du setter i gang med noen form for treningsprogrammer

Andre tips for å redusere risikoen for å utvikle et parastomalt brokk omfatter:More info
-    Unngå tunge løft i minst 3 måneder etter operasjonen
-    Alltid stå og sitt med rett rygg
-    Bruk et støttebelte eller et korsett hvis du skal løfte noe på arbeid eller hjemme
-    Følg med på vekten din og ha et sunt kosthold
-    Trykk imot stomien og magen med hånden din når du hoster eller nyser i de første månedene etter operasjonen.

Bedre tilpasning for brokkpasienter fra Salts More info

Et av de vanskeligste utfordringene pasienter med parastomalt brokk står overfor, er en effektiv tilpasning av hudplaten. Fordi et brokk danner en uregelmessig og “bulkete” overflate, kan klebingen med tradisjonelle hudplater ofte bli svekket, og det medfører lekkasjer og ubehag.
Derfor satte Salts i gang med å overvinne dette problemet ved å utvikle et produktutvalg med “brokkvennlige” produkter som gir enklere tilpasning, ekstra sikkerhet, økt trygghet og forbedret komfort.
Dette betyr at samme hvilken størrelse eller form brokket har, kan du ha den største sinnsro fordi du vet at du har valgt den beste løsningen.