Sår hud < Back

Lekkasjer og hyppige poseskift kan lett føre til sår hud. Rødt, hevet eller kløende; her er noen av de andre faktorene som kan bidra til problemhud rundt stomien.

Endringer av fasongen på magen. More info

Plutselig vektøkning eller vekttap eller parastomale brokk kan forårsake ujevn hud. Dette innebærer at posen ikke vil feste seg på en sikker måte til huden, noe som kan føre til lekkasje og sår, væskende hud. Snakk med stomisykepleieren din om pasta som fyller ut, tettningsringer og nye produkter som Dermacol®.

Små “klumper” /granulom rundt stomienMore info
Kirurgen vil ha sydd sammen overgangen mellom huden og stomien under operasjonen. Av og til gjennomgår området en prosess med overheling av de to overflatene som kalles granulom, og de kan vise seg som fuktige, røde og hevede områder. Gjentatt friksjon fra posen kan forverre dette. Hvis det oppstår slike klumper, må du rådføre deg med din stomisykepleier.

Allerede eksisterende hudsykdomMore info
Hvis du hadde en hudsykdom som f.eks. Eksem eller psoriasis før operasjonen, er det alltid en mulighet for at denne kan komme tilbake i nærheten av stomien din etterpå. Det kan være nødvendig å oppsøke en lege som er spesialist på hudsykdommer for å få råd om behandling. Det er bedre å bruke en krem enn en salve, dette er for å sikre klebeevnen av stomipose/ plate.

Endringer av hudfølsomhetMore info
Selv om du har hatt glede av å bruke det samme stomiproduktet i årevis, er det ikke ukjent at man plutselig kan bli overfølsom overfor dette. Hvis dette har skjedd med deg, bør du rådføre deg med stomisykepleieren din som kan gi deg råd om hva som må gjøres for å løse problemet ditt.
Hårete mager More info

Menn med hårvekst på magen kan oppdage små rosa kviser rundt stomien. Dette heter follikulitt (hårsekkbetennelse) og skyldes at posen/platen trekker i de små hårfolliklene i huden. Dette kan reduseres ved å barbere huden rundt stomien med jevne mellomrom, men ikke oftere enn én gang i uken. Bruk bare en ny engangshøvel og varmt vann når du gjør dette da barberkremer, hårfjerningskremer og geler kan gi irritasjon og sårhet.

Endringer i avføringenMore info
Det er mange grunner til den normale avføringen fra stomien kan endres:
  • Endringer i legemiddelinntak, f.eks. Antibiotika eller kjemoterapi
  • Kostholdsendringer
  • Angst
  • Gastroenteritt
Hvis avføringen blir løs eller vandig, øker det sjansen for at den vil lekke inn under kleberen og forårsake sår hud. Hvis du opplever endring av konsistensen på avføringen, skal du snakke med stomisykepleieren din som ville kunne gi deg gode råd.
Midlertidige stomier eller bøylestomierMore info
Takket være fremskritt innen kirurgiske inngrep etableres det nå færre langtidsstomier. For å gjøre reverseringen av stomier enklere, blir en bøyle (sløyfe) av tarmen fremlagt til overflaten av magen og nesten avskåret slik at stomien har to åpninger — selv om du sannsynligvis bare kan se én av dem. Dette kan øke risikoen for tilbaketrekking av stomien der den kommer i nivå med huden, i stedet for en trakt som ligger i nivå over huden. Dette er et vanlig problem med midlertidige stomier og en av årsakene til lekkasje. Stomisykepleieren din vil gi deg råd om hvordan dette kan behandles.
Brosjyren “Pleie av huden din” More info

Ta en titt på vår digitale brosjyre om hudpleie for stomiopererte — "Pleie av huden din." Bare klikk på bildet til høyre.