Å være tenåring med Urostomi < BACK

 
Hva med personlige forhold? More info

En av de største bekymringene vi har for unge mennesker er hvordan en stomi kan påvirke dem i utviklingen av personlige forhold og et kjærlighetsliv i fremtiden. Å fortelle kjæresten din at du har en stomi kan være vanskelig, men det er viktig for deg at du forteller dem hvorfor du har en stomi — og hvordan livet ditt var før du fikk en stomi. Du bør ta opp dette før dere blir intime eller utvikler et langvarig forhold. Hvis du ikke finner ut hva du skal fortelle dem, kan du få råd fra din stomisykepleier, støttegruppen din, foresatte eller venner.

Du har kanskje fått høre at dine medisinske og kirurgiske behandlinger kan ha påvirkning på din evne til å få barn. Dette er imidlertid ikke alltid tilfellet, så du må ikke være redd for å stille spørsmål.

Å komme tilbake På skolen More info

Å komme tilbake på skolen etter en operasjon kan være skremmende nok, og etter en stor operasjon som har forandret på utseendet av kroppen din kan det være enda mer avskrekkende. Det er svært viktig at du forteller minst én av lærerne at du har hatt en operasjon slik at du kan få litt støtte når du kommer tilbake. Grunnen til at du har hatt en operasjon er for å redusere symptomene og gi deg en bedre livskvalitet for at du skal kunne utnytte ditt fulle akademiske potensiale.

Du er ikke nødt til å fortelle alle lærerne og klassekameratene dine at du har gjennomgått en operasjon. Du kan selv velge hvem du vil fortelle det til. Snakk med læreren din om å få snakke med helsesøsteren på skolen slik at dere kan legge en helseplan som gjør det mulig for deg å komme gradvis tilbake til skolen.

Du vil ha bruk for hjemmeundervisning i 6 til 8 uker etter operasjonen. Kom tilbake til skolen på deltid, i begynnelsen kan du for eksempel gå halve dagen i 2 uker og deretter øke tiden på skolen gradvis. Etter 4 uker bør du være sterk nok til å være fulltidselev. Hvis du ikke har kommet tilbake på fulltid, bør du rådføre deg med stomisykepleier eller lege.

Sosiale aktiviteter — Begrensninger More info

Et vanlig spørsmål er: “Hva kan jeg ikke gjøre lenger, nå som jeg har en stomi?” Den eneste begrensningen av sosiale aktiviteter er at du ikke kan drive med boksing. Dette er fordi det innebærer direkte slag på kroppen.
For flere råd med hensyn til andre sportsgrener som rugby, fotball, nettball og kampsport, kontakt stomisykepleieren din for å få råd om beskyttelse av stomien. Du kan fortsette å svømme. Bare pass på at du tømmer posen før du går i bassenget.

Alkohol More info

Aldergrensen for servering og salg av alkohol er 18 år. Stort inntak av alkohol kan føre til alvorlig dehydrering.
- Når du forbereder deg til en utekveld, pass på at magen din er full - dette hjelper på absorpsjonsevnen
- Posen må tømmes oftere enn vanlig
- Det er en riktig god idé å begrense alkoholinntaket under en utekveld for å forebygge dehydrering
- En boks med cola (med sukker) — vent til kullsyren er gått ut — og ferdigsaltet potetgull motvirker dehydrering

Mobbing More info

Alle kan bli mobbet, og det kan være mange grunner til det.Ved å være annerledes på en eller annen måte kan unge mennesker ha større sjanse for å bli mobbet. Hvis du blir mobbet, er det viktig at du snakker ut med foreldrene dine, fastlegen din, helsesøsteren på skolen eller en sosialarbeider — en voksen som du føler du kan stole på. Hvis du er foresatt til et barn som blir mobbet, skal du drøfte dette på skolen der barnet ditt går og teamet som står bak ham på sykehuset. De vil kunne gi deg veiledning til hvor du kan få støtte.

Tenåringsbrosjyre More info

Ta en titt på vår digitale brosjyre, inspirert av tenåringer for tenåringer -- "Så du har fått vite at du trenger en stomi." Bare klikk på bildet til høyre.