Mosjonsråd ved Urostomi < BACK

Etter stomioperasjonen er det viktig at du kommer inn i en sunn livsstil så snart du føler for det — vanligvis etter ca. 3 måneder. De aktivitetene som du hadde glede av før operasjonen, burde du være i stand til å gjenoppta etter rekonvalesenstiden. Dette vil imidlertid være avhengig av din generelle tilstand, hvilken type operasjon og årsaken til den.

De første dageneMore info
I de første dagene, når du nettopp er kommet hjem, vil du føle deg svært trett. Det er viktig å lytte til kroppen og få mye hvile. Kanskje ta en ettermiddagslur eller bare sette seg ned en stund. Gjøre litt og deretter hvile litt.
Løfting More info

- Tunge løft bør unngås de første 12 ukene etter operasjonen
- Gradvis økning av aktivitet: mange huslige sysler som f.eks. stryking av klær eller oppvask kan gjøres i sittende stilling
- Unngå å strekke deg for å nå opp i høye skap.
- Skyv på møbler istedet for å løfte dem
- Tunge handleposer skal ikke bæres — de bør fordeles til to poser i stedet for én for å balansere belastningen.
- Ingenting som er tyngre enn en full tekanne skal bæres i de første ukene
- Ikke støvsug i de første 12 ukene.
- Hvis du er nødt til å løfte, pass på å bøye godt i knærne og hold det du løfter
tett inntil kroppen
- Hvis du foretar regelmessige løft, bør du tenke på å gå med et støttekorsett eller et belte

Mosjon av magen More info

Som en følge av operasjonen kan magemusklene dine være svekket, og den kan føre til at det dannes et brokk (hernie). Det er viktig å fortsette med øvelsene som fysioterapeuten på sykehuset lærte deg. Øvelser som kan være nyttige, uansett alder og generell form er Yoga, Tai-Chi og Pilates. Dette er øvelser med lav intensitet. Husk — du skal alltid avklare med kirurgen eller fastlegen din om det er i orden at du mosjonerer. Stopp hvis det gjør vondt!

Gåturer More info

Å gå er en utmerket form for mosjon. Etter hvert som du begynner å føle deg bedre, kan du begynne å gå små turer. Ikke bli fristet til å gå for langt — husk på at du skal gå hjem igjen også. Etter hvert som du blir sterkere, bør du forsøke å gå 30 minutter hver dag. Dette er også med på å styrke magemusklene dine.

BilkjøringMore info
Rådfør deg med stomisykepleier/fastlege/kirurg om når du kan begynne å kjøre bil igjen. Du bør være i stand til å foreta en bråbrems, uten at du anstrenger magemusklene dine. Det kan ta opptil 6 uker etter operasjonen. Du skal også avklare med forsikringsselskapet, de har ofte ulik praksis. Hvis du synes at sikkerhetsbeltet er ubehagelig, kan du kjøpe utstyr som du legger over stomien slik at beltet ligger løst over stomien. Slikt utstyr får du kjøpt i alle velassorterte bilutstyrsbutikker.
Hagearbeid More info

I de første 3 månedene etter operasjonen bør du unngå tungt arbeid som å grave med spade eller skyve en gressklipper. Stå på knærne når du luker — du kan bruke en “bedeskammel” med støttehåndtak for å unngå å legge vekt på magemusklene når du skal reise deg igjen. Og så kan det være en god idé å bruke et støttebelte eller et korsett når du skal gjøre tungt arbeid.

Svømming More info

Dette gir utmerket mosjon for hele kroppen. All slags mosjon i vannet har du godt av, særlig aqua-aerobic (gymnastikk i vannet). Begynn med dette når du er helt restituert etter operasjonen. Badetøy kan være litt vanskelig. For menn kan badebukser med høyt liv være ideelle, for damer kan stormønstrede badedrakter med et belte eller en sløyfe over stomien gi litt mer diskresjon. Flere selskaper spesialiserer seg nå på klær til stomiopererte, men egnet badetøy kan man også finne i vanlige butikker. Du kan kanskje også klare deg med en stomicap i stedet for den vanlige posen.

SportsaktiviteterMore info
Du vil kanskje begynne å gjenoppta flere sportsaktiviteter, men det må du diskutere med stomisykepleieren din. Det kan være nødvendig med en stomibeskytter, støttebukser eller et belte hvis du deltar i sportsgrener som er anstrengende eller har mye kroppskontakt. Kortbukser med høyt liv kan man kjøpe i alle gode sportsbutikker. Drikk rikelig med vann for å unngå dehydrering.
Jobben More info

Det er selvfølgelig avhengig av hva slags arbeid du har. Det er sannsynligvis smart og vente til legekontrollen etter operasjonen og vurdere hvorvidt du skal komme gradvis tilbake. Hvis arbeidet ditt omfatter tunge løft, bør du vente i minst 12 uker. Du bør også vurdere om du skal bruke et korsett eller et belte. Snakk med arbeidsgiveren om det er mulig å unngå de tyngste løftene. Hvis du har ytterligere spørsmål om å komme tilbake til dine normale aktiviteter, skal du ikke nøle med å kontakte din stomisykepleier.

Badetøy og klærMore info
Følgende firmaer produserer klær for stomiopererte:
CUI Wear: www.cuiwear.com


White Rose Collection: www.whiterosecollection.com
Brosjyren "Å være på farten" More info

Ta en titt på vår digitale brosjyre om mosjonsråd for stomiopererte — "Å være på farten." Bare klikk på bildet til høyre.